Copenhagen Poster

John Mogensen plakat - Sidder på et værtshus February 18 2020

I 1952 blev John Mogensen medlem af sangkvartetten Blue Boys. Gruppen fik for alvor sit gennembrud med ”Oppe på bjerget” i 1954. Mogensen startede vokalgruppen Four Jacks i 1956 sammen med Poul Rudi, Otto Brandenburg og Bent Werther. Gruppen blev opløst i 1963, og John Mogensen fortsatte som pianist på Oslo-bådene, til familiefester og på mindre værtshuse. Han skrev også melodier til andre som ”Du ser mig, når jeg kommer” til Grethe Sønck og et par melodier til Jørgen Ingmann. Det blev i 1964 til et enkelt forsøg med en single, der er John Mogensens formelle debut som solist.

Med ”Der er noget galt i Danmark” (1971) tog en stor solokarriere for alvor fart via en kontrakt med Jørgen Kleinert. Stribevis af indspilninger i sin helt egen pop/country-stil gjorde lykke hos publikum op igennem 1970’erne, og han modtog i 1972 Nikolaj-prisen af Poul og Lise Reinau for sin originalitet og for sin kunstneriske indsats. John Mogensens største hit på Dansktoppen var ”Fut i fejemøjet”, der første gang blev indspillet af skuespiller Kai Løvring som b-side på singlepladen ”Enkebal på kroen” i 1970. Sangen blev ikke noget hit, men året efter indspillede John Mogensen selv ”Fut i fejemøjet”, der udkom som b-side til singlen ”Erhard”. Sangen lå på Dansktoppens førsteplads i 11 uger, og har solgt 150.000 eksemplarer. I 1972 blev sangen indspilet i en svensk version, med titlen ”Sofia dansar go-go”, af Stefan Rüden.

John Mogensen mente ikke, at det var forkert at satse på det ugentlige radioprogram Dansktoppen som platform, selv om han ofte blev kritiseret for det. ”Dansktoppen er dig og mig, den dejligste kop kaffe du drikker, bilen der kører forbi hver dag. Den er alt det og ingenting der sker hver eneste dag”.

John Mogensen havde problemer med alkohol. Det blev for alvor synligt hen mod slutningen af hans karriere, hvor han aflyste flere og flere koncerter. Det skyldtes også præstationsangst.

John Mogensen gæstede stamværtshuset Færgegaarden for sidste gang 10. april 1977. Her sagde han til bartenderen Carsten Roslundh, ”Old timer – jeg tror sgu jeg er færdig”. Til dette svarede Roslundh ”Gu’ er du da ej færdig – du skal bare hjem til Ruth.”. Kort efter faldt John Mogensen om og blev kørt hjem, hvor han døde af hjertestop.

Jeg har gennem de sidste par år tegnet 7 Kim Larsen plakater. I 2018 tog Brian Arnold fat i mig og spurgte om jeg ikke også kunne lave en John Mogensen plakat. Og nu er jeg endelig blevet færdig med plakaten inspireret af ’’Sidder på et værtshus’’. En stor tak til Brian Arnold for hjælp undervejs bl.a. med John’s foretrukne cigaretmærke Grøn Cecil og andre detaljer om John.

Den trykte plakat kan bestilles her i A3 eller 50x70cm. Kaffekop/krus med samme motiv kan bestilles her

Her kan du læse om en af de 7 Kim Larsen plakater fra Copenhagen Poster:

https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1