Copenhagen Poster

Gasolin/Kim Larsen - ''Kvinde min'' poster November 27 2020

Den 14. oktober 1975 udgav Gasolin ’’Gas 5’’. Klassikere som ’’Rabalderstræde’’, ’’Masser af succes’’ og ikke mindst ’’Kvinde min’’. Før ’’Gas 5’’ har Gasolin aldrig rigtig skrevet en kærlighedssang.

Franz Beckerlee: ’’Vi havde jo skrevet om mangt og meget, om vores virkelighed og livet på Christianshavn og hvad ved jeg osv., men vi havde aldrig skrevet en kærligheds sang. Det var ikke fordi kærligheden ikke interesserede os og vi havde jo vores kvinder osv., som jo spillede en væsentlig rolle. Så hvad med en love song guys?’’

Kim Larsen: ’’Ja, så sagde jeg ’’Kvinde min jeg elsker dig og jeg ved du elsker mig’’. ’’Fedt!’’ sagde Jönsson. Og Franz og Mogens Mogensen. Altså Mogens sagde ’’Ikke tale om!’’ og som en anden gnavpot, så satte han sig hen i et hjørne med korslagte arme ik’’ Fandme om han ville være med til den ik og Franz sagde ’’Guys, guys, guys youre missing the point man. This is sentimental loveshit!’’ du ved ik’. Nej, nej Jönsson og mig vi var bare sikre på at vi havde fat i enden ik’.

Jönsson: ’’Vi blev kaldt for poppedrenge. Hold kæft hvor var I sure. Så kunne vi ikke komme videre og jeg mener at huske, at Kim har siddet alene lidt tilbage, fordi næste morgen da vi vågner op, så er der ihvertfald nogle flere linier’’

Franz Beckerlee: ’’Og vers 2, der var der en linie der, jeg ikke brød mig særligt meget om. Og det opponerede jeg meget kraftigt imod. Den linie gik ud på, at vi lå der og puttede den ind bagfra. Det kan man sgu da ikke synge om og hvor Kim sagde ’’Det er jo det vi gør’’. Og så sagde jeg ’’Tal for dig selv mand!. Det kan vi sgu da ikke sådan sætte på skrift og synge ud!’’. Det mente han bestemt at vi kunne’’

Kim Larsen: ’’Så sagde jeg til Mogens, da vi skulle i studiet, der mangler et vers til den der ’’Kvinde min’’ - ’’ja, det. Det ragede ham en papand. Fandme æde mig du og det kunne være fuldstændig ligegyldigt’’. Og så sagde jeg ’’Nåh ja, men hvis det nu bliver et hit, så går du jo glip af pengene’’. Og sagde Mogens Mogensen: ’’Hva’ tid?’’.

Og Mogens Mogensen endte som bekendt med at være med på teksten til Danmarks største kærlighedssang.

Kilde: Anders Østergårds dokumentar Gasolin United.

Copenhagen Poster har illustreret ''Kvinde min'' som den seneste i serien af Kim Larsen/Gasolin plakater. Du kan se og bestille alle plakaterne her:

https://copenhagenposter.com/collections/all

Her kan du også læse om Kim Larsen''Gasolin 3'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-gasolin-plakat

Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Langebro'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-gasolin-langebro-plakat

Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Jutlandia'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-jutlandia-plakat

Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Christianshavns Kanal'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1


Kim Larsen/Gasolin - ''Kloden drejer stille rundt'' ny plakat January 10 2019

''Kloden drejer stille rundt'' stammer fra Gasolins sjette album ''Efter endnu en dag''. 

Albummet blev udgivet på CBS Records den 3. november 1976. Det samme år hvor Gasolin i foråret havde været på den store, dyre og ikke mindst skuffende USA tur. Albummet blev indspilet i august-september 1976 i Sweet Silence Studio i København og enkelte numre på Trente Mølle på Sydfyn.

Copenhagen Poster har illustreret ''Kloden drejer stille rundt'' som den seneste i serien af Kim Larsen/Gasolin plakater. Du kan se og bestille alle plakaterne her:

https://copenhagenposter.com/collections/all

Roy Thomas Baker producerede albummet og havde kort forinden produceret Queens ambitiøse album ''A Night At The Opera''. Så Roy havde store ambitioner og det endte med at blive en af de hårdeste produktioner Gasolin havde været igennem. Roy Thomas havde op til produktionen sagt:

”Venner, I må være klar over at når vi er færdige i studiet med de her tunes her, ikk – så vil de hænge Jer langt ud af halsen, fordi nu skal der arbejdes''.
Og Franz Beckerlee udtalte efterfølgende:
''Specielt Søren havde svært ved at klare al den der tid i studiet og den der perfektionisme der. Jeg tror det tog os tre fulde studiedage at lave grundbåndet til Kloden drejer stille rundt – og det er noget der ligner hjernevask, det er det. Charlie var i hvert fald på nærmeste en indlæggelse nær da han endelig var færdig''.

 

Mogens Mogensen bidrog som altid også på dette album med sine finurlige tekst evner. Gasolin optrådte i Lørdagshjørnet i 1976 og spillede ''Kloden drejer stiller rundt''. Kim Larsen blev i den anledning spurgt: ''Hvorfor er Karen Blixen og Soya med?'' og Kim svarede ''Mogens har altid gerne ville have dem til at ligge sammen''.

''Kloden drejer stille rundt'' teksten skrevet af Kim Larsen, Wili Jønsson, Franz Beckerlee og Mogens Mogensen:

Kloden drejer stille rundt i nat
på kommoden ligger Soya og Karen Blixen.
Månen skinner ind på din kind.
Hendes strømper ligger smidt på ryggen af min lænestol
og tankerne tikker af jeg døser hen efter endnu en dag.

Gaden spiller sin musik for mig
som en summen i det fjerne fra en stjerne.
Skyggerne får liv sejler bort
på en sky af cellofan der ga' mig nykker hele dagen
nu ligger jeg og gemmer mig cooler af efter endnu en dag.

Kloden drejer stille rundt i nat
på kommoden ligger Soya og Karen Blixen
drømme lister frem og står på lur
og de nikker og hvisker kom når det er mig der står for tur
og jeg følger med stikker af fra endnu en dag

Albummet blev udsendt efter Gas 5 og var i forhold til forgængeren langt mere eksperimenterende. Udover mere traditionelle rocksange som "Pilli Villi" og "Pas på svinget i Solrød" var medtaget sange af lidt mere eksperimenterende karakter som eksempelvis "Bella Donna" i dixie-stil, "De Gule Enker" i vise-stil og "Stenalderjazz", der nærmest lød som et stykke filmmusik med strygere, harpe m.v.

Albummet blev en kæmpe succes. I uge 3 i 1977 opnåede albummet førstepladsen på den danske albumhtliste. Formiddagsbladet B.T. medtog albummet på "BT's Hitliste" over Årets album på en 4. plads
Albummet blev det første Gasolin' album, der kom på top 20 listen i Norge, da albummet blev nr. 19 i uge 5 i 1977. I Sverige nåede albummet en plads som nr. 32 på albumhitlisten.

Kaffekop/krus med samme motiv kan bestilles her

Her kan du også læse om Kim Larsen''Gasolin 3'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-gasolin-plakat

Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Langebro'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-gasolin-langebro-plakat

Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Jutlandia'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-jutlandia-plakat

Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Christianshavns Kanal'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1

 

 


Ny Kim Larsen ''Jutlandia'' plakat December 06 2018

Kim Larsen - Jutlandia plakat 50x70cm og A3 på 200g papir. Prisen er inkl. gratis forsendelse. ''Jutlandia'' er et af Kim Larsens mange store hits. Nummeret stammer fra pladen ''Forklædt som voksen'' fra 1986 . Sangen er inspireret af det danske hospitalsskib ''Jutlandia'' som var Danmarks bidrag til Korea Krigen i 1951-53. 

Du kan se Kim Larsen ''Jutlandia'' plakaten på https://copenhagenposter.com/collections/all

Linjen '...sygeplejerske på 16 år...' i Kim Larsens sang om Jutlandia er møntet på skibet. Man ønskede fortrinsvis at have modne mennesker om bord, navnlig i betragtning af de voldsomme krigsskader man måtte forvente at se om bord. Det var ikke noget, man ønskede at udsætte unge mennesker for. Gennemsnitsalderen var omkring de fyrre.

Jutlandia blev bestilt af ØK i 1934 for at afløse ældre skibe i linjetrafik mellem København og Bangkok.

Da Koreakrigen brød ud den 25. juni 1950, gav Danmark tilsagn om at assistere FN og United Nations Command og at give humanitær støtte til de allierede styrker i Sydkorea. Beslutningen var ikke ukompliceret: stemningen mellem stormagterne var anspændt, og Danmark måtte finde en måde at støtte FN på uden at virke aggressiv. Der blev meget hurtigt stillet medicinalvarer til rådighed, og efter forhandlinger blev der enighed om, at Danmark også sendte et hospitalsskib. I efteråret 1950 accepterede ØK igen at stille Jutlandia til rådighed for den danske regering, mens det var en route til New York.

Regeringen sendte Jutlandia til Nakskov Skibsværft og fik hende rigget om til et fuldt moderne hospitalsskib. Hun havde 4 operationsstuer, 4 hospitalsafdelinger med 356 senge, røntgen-, øjen- og tandklinikker samt laboratorier, apotek og specialafdelinger. Der var stor søgning til stillingerne om bord. På et tidspunkt blev der søgt 42 sygeplejersker – der meldte sig mellem 3 og 4.000, heraf kom ca. 200 til samtale. Læger og sygeplejersker blev indkvarteret i kahytterne, for det meste 4 i hver.

Den 23. januar 1951 blev hun sendt af sted til Korea. Dagen før afgangen blev hun besøgt af kong Frederik og dronning Ingrid. 

Mange mente, at Jutlandia havde en høj og internationalt anerkendt standard. Som følge heraf fik hun overført nogle af de sværeste tilfælde. Det viste sig, at der var ca. ti gange så mange kirurgiske som medicinske patienter. 

I august/september 1952 blev der installeret et helikopterdæk, en øjenklinik og et antal britiske ambulancemotorbåde. 

Nu kom patienterne direkte fra fronten. Det kunne give døgndrift om bord.

I marts '53 gik det særligt hedt til. På 3½ døgn ankom der 169 sårede, heraf 81 svære tilfælde. I hele marts kom der 301 patienter – 104 med helikopter, resten pr. båd. Det var i overkanten for lægerne. Ledelsen overvejede at få forstærkninger hjemmefra, men så blev der heldigvis roligt igen.

Våbenhvilen blev forhandlet andetsteds og trådte i kraft den 27. juli 1953.

Jutlandia fik en heltemodtagelse i København den 16. oktober 1953 efter 999 dages FN-tjeneste.

I alt behandledes under tjenesten i Korea 4.981 sårede allierede soldater fra 24 forskellige nationer samt mere end 6.000 civile koreanere (tallet er usikkert: det kan være op til tre gange så mange), heraf et ukendt antal børn. Kun 29 patienter døde. (kilde: wikipedia)

Kaffekop/krus med samme motiv kan bestilles her

Her kan du læse om Gasolin plakaten, der designet i anledning af, at det er 50 år siden gruppen startede i 1969:

https://copenhagenposter.com/blogs/news/gasolin-plakat-i-anledning-af-50-ar-1969-2019

Læs også om Kim Larsen/Gasolin ''Kloden drejer stille rundt'' plakaten:

https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-gasolin-kloden-drejer-stille-rundt-ny-plakat

Her kan du også læse om Kim Larsen''Gasolin 3'' plakaten:

https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-gasolin-plakat

Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Langebro'' plakaten:

https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-gasolin-langebro-plakat

Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Christianshavns Kanal'' plakaten:

https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1