Copenhagen Poster har designet en ny Gasolin plakat i anledning af Gasolin's 50 års jubilæum.
I år er det 50 år siden, at en tidligere folkeskolelærer, en talentfuld jazz musiker, en skeløjet amagerkaner og en dygtig trommeslager fandt sammen i hvad der senere skulle blive Danmarks største rock orkester. Kim Melius Flyvholm Larsen, Franz Beckerlee, Wili Jønsson og Bjørn Uglebjerg.
Da der skulle findes et navn sagde Franz Beckerlee: ‘’Vi skal være et band, hvor folk kan komme og lytte og føle, at de bliver tanket op, så de kan køre videre’’. Gregers Bjørn Hansen, en Beboer på Sofiegården fandt efter sigende på navnet med disse ord: ‘’Aha, så skal I hedde Gasoline!’’.
Mogens Mogensen har haft stor betydning for Gasolin’s succes. Han var gårdmand på Sofiegården og en sand troldmand med ord og poesi. Mogens har en stor andel i det tekst univers, der blev kendetegnende for Gasolin.
At Gasolin fik succes lå ikke i kortene. De gamle skolekammerater Franz og Wili startede ud og sidenhen kom Kim og til sidst Bjørn til. Der var store uenigheder om hvilken musik man skulle spille. Franz Beckerlee havde lagt jazzen på hylden i 1968 og konverterede til rock og særligt syre rock med Jimi Hendrix som det helt store idol. Kim var mere til Elvis Presley, Cliff Richard og Jerry Lee Lewis. Det gav selvsagt store vanskeligheder og havde det ikke været for produceren Poul Bruun var Gasolin måske blevet opløst allerede efter den første udgivelse GAS 1.'
Søren Berlev erstattede i 1971 Bjørn Uglebjerg, der havde fået nok af de opslidende konflikter. Kim Larsen fik lov til at udgive sin soloplade ‘’Værsgo’’ og det fik stor betydning. De andre medlemmer og særligt Franz måtte erkende at Kim ikke var helt uden evner og solopladen var olie på vandene for musikken og kreativiteten. Gasolin fik stor så stor succes i Danmark, Sverige og Norge, at Gasolin i 1975 gik til pladeselskabet med ordene: ‘’Vi vil til USA’’. Pladeselskabet prøvede i første omgang at tale dem fra det, men Gasolin fik deres vilje og det endte med en meget ambitiøs og dyr USA turne i marts 1976. De danske tekster var blevet oversat til engelsk og de bedste folk i branchen var sat på opgaven, men det endte med en kæmpe fiasko. Slukørede tog Gasolin hjem og erkendte at de måtte nøjedes med, at være stjerner i skandinavien.
Gasolin udgav følgende LP'er i perioden 1971 til 1978 som blev solgt i hidtil uset antal:
- Gasolin' 1, 1971
- Gasolin' 2, 1972
- Gasolin' 3, 1973
- Gasolin' (UK-udgave), 1974
- Stakkels Jim, 1974
- The Last Jim (UK-udgave), 1974
- Gas 5, 1975
- What A Lemon (UK/USA-udgave), 1976
- Gasolin' - Live sådan, (dobbelt-LP), 1976
- Efter endnu en dag, 1976
- Gør det noget, 1977
- Killin' Time, 1978
- Gøglernes aften (Live i Skandinavien), 1978
De største hits tæller:
Kvinde min
Langebro
This is my life
Det bedste til mig og mine venner
Rabalderstræde
Masser af succes
Efter 9 år med massser af succes havde de slidt hinanden op. Beslutningen blev taget på Gæstgivergården på Bornholm d. 27. juli 1978 efter lange diskussioner, hvor den daværende manager Knud Thorbjørnsen forgæves havde forsøgt at overtale Kim, Franz, Wili og Søren til at blive sammen. Gasolin spillede den sidste koncert i Folkets Park i Malmø den 21. august 1978. Det største kapitel i dansk rock historie var forbi.
50 år efter er Gasolin’ og Gasolin’s musik stadig ikke til at komme udenom i Danmark, Norge og Sverige.
''Kloden drejer stille rundt'' stammer fra Gasolins sjette album ''Efter endnu en dag''.
Albummet blev udgivet på CBS Records den 3. november 1976. Det samme år hvor Gasolin i foråret havde været på den store, dyre og ikke mindst skuffende USA tur. Albummet blev indspilet i august-september 1976 i Sweet Silence Studio i København og enkelte numre på Trente Mølle på Sydfyn.
Copenhagen Poster har illustreret ''Kloden drejer stille rundt'' som den seneste i serien af Kim Larsen/Gasolin plakater. Du kan se og bestille alle plakaterne her:
https://copenhagenposter.com/collections/all
Roy Thomas Baker producerede albummet og havde kort forinden produceret Queens ambitiøse album ''A Night At The Opera''. Så Roy havde store ambitioner og det endte med at blive en af de hårdeste produktioner Gasolin havde været igennem. Roy Thomas havde op til produktionen sagt:
”Venner, I må være klar over at når vi er færdige i studiet med de her tunes her, ikk – så vil de hænge Jer langt ud af halsen, fordi nu skal der arbejdes''.
Og Franz Beckerlee udtalte efterfølgende:
''Specielt Søren havde svært ved at klare al den der tid i studiet og den der perfektionisme der. Jeg tror det tog os tre fulde studiedage at lave grundbåndet til Kloden drejer stille rundt – og det er noget der ligner hjernevask, det er det. Charlie var i hvert fald på nærmeste en indlæggelse nær da han endelig var færdig''.
Mogens Mogensen bidrog som altid også på dette album med sine finurlige tekst evner. Gasolin optrådte i Lørdagshjørnet i 1976 og spillede ''Kloden drejer stiller rundt''. Kim Larsen blev i den anledning spurgt: ''Hvorfor er Karen Blixen og Soya med?'' og Kim svarede ''Mogens har altid gerne ville have dem til at ligge sammen''.
''Kloden drejer stille rundt'' teksten skrevet af Kim Larsen, Wili Jønsson, Franz Beckerlee og Mogens Mogensen:
Kloden drejer stille rundt i nat
på kommoden ligger Soya og Karen Blixen.
Månen skinner ind på din kind.
Hendes strømper ligger smidt på ryggen af min lænestol
og tankerne tikker af jeg døser hen efter endnu en dag.
Gaden spiller sin musik for mig
som en summen i det fjerne fra en stjerne.
Skyggerne får liv sejler bort
på en sky af cellofan der ga' mig nykker hele dagen
nu ligger jeg og gemmer mig cooler af efter endnu en dag.
Kloden drejer stille rundt i nat
på kommoden ligger Soya og Karen Blixen
drømme lister frem og står på lur
og de nikker og hvisker kom når det er mig der står for tur
og jeg følger med stikker af fra endnu en dag
Albummet blev udsendt efter Gas 5 og var i forhold til forgængeren langt mere eksperimenterende. Udover mere traditionelle rocksange som "Pilli Villi" og "Pas på svinget i Solrød" var medtaget sange af lidt mere eksperimenterende karakter som eksempelvis "Bella Donna" i dixie-stil, "De Gule Enker" i vise-stil og "Stenalderjazz", der nærmest lød som et stykke filmmusik med strygere, harpe m.v.
Albummet blev en kæmpe succes. I uge 3 i 1977 opnåede albummet førstepladsen på den danske albumhtliste. Formiddagsbladet B.T. medtog albummet på "BT's Hitliste" over Årets album på en 4. plads
Albummet blev det første Gasolin' album, der kom på top 20 listen i Norge, da albummet blev nr. 19 i uge 5 i 1977. I Sverige nåede albummet en plads som nr. 32 på albumhitlisten.
Kaffekop/krus med samme motiv kan bestilles her
Her kan du også læse om Kim Larsen''Gasolin 3'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-gasolin-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Langebro'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-gasolin-langebro-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Jutlandia'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-jutlandia-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Christianshavns Kanal'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1
Kim Larsen - Jutlandia plakat 50x70cm og A3 på 200g papir. Prisen er inkl. gratis forsendelse. ''Jutlandia'' er et af Kim Larsens mange store hits. Nummeret stammer fra pladen ''Forklædt som voksen'' fra 1986 . Sangen er inspireret af det danske hospitalsskib ''Jutlandia'' som var Danmarks bidrag til Korea Krigen i 1951-53.
Du kan se Kim Larsen ''Jutlandia'' plakaten på https://copenhagenposter.com/collections/all
Linjen '...sygeplejerske på 16 år...' i Kim Larsens sang om Jutlandia er møntet på skibet. Man ønskede fortrinsvis at have modne mennesker om bord, navnlig i betragtning af de voldsomme krigsskader man måtte forvente at se om bord. Det var ikke noget, man ønskede at udsætte unge mennesker for. Gennemsnitsalderen var omkring de fyrre.
Jutlandia blev bestilt af ØK i 1934 for at afløse ældre skibe i linjetrafik mellem København og Bangkok.
Da Koreakrigen brød ud den 25. juni 1950, gav Danmark tilsagn om at assistere FN og United Nations Command og at give humanitær støtte til de allierede styrker i Sydkorea. Beslutningen var ikke ukompliceret: stemningen mellem stormagterne var anspændt, og Danmark måtte finde en måde at støtte FN på uden at virke aggressiv. Der blev meget hurtigt stillet medicinalvarer til rådighed, og efter forhandlinger blev der enighed om, at Danmark også sendte et hospitalsskib. I efteråret 1950 accepterede ØK igen at stille Jutlandia til rådighed for den danske regering, mens det var en route til New York.
Regeringen sendte Jutlandia til Nakskov Skibsværft og fik hende rigget om til et fuldt moderne hospitalsskib. Hun havde 4 operationsstuer, 4 hospitalsafdelinger med 356 senge, røntgen-, øjen- og tandklinikker samt laboratorier, apotek og specialafdelinger. Der var stor søgning til stillingerne om bord. På et tidspunkt blev der søgt 42 sygeplejersker – der meldte sig mellem 3 og 4.000, heraf kom ca. 200 til samtale. Læger og sygeplejersker blev indkvarteret i kahytterne, for det meste 4 i hver.
Den 23. januar 1951 blev hun sendt af sted til Korea. Dagen før afgangen blev hun besøgt af kong Frederik og dronning Ingrid.
Mange mente, at Jutlandia havde en høj og internationalt anerkendt standard. Som følge heraf fik hun overført nogle af de sværeste tilfælde. Det viste sig, at der var ca. ti gange så mange kirurgiske som medicinske patienter.
I august/september 1952 blev der installeret et helikopterdæk, en øjenklinik og et antal britiske ambulancemotorbåde.
Nu kom patienterne direkte fra fronten. Det kunne give døgndrift om bord.
I marts '53 gik det særligt hedt til. På 3½ døgn ankom der 169 sårede, heraf 81 svære tilfælde. I hele marts kom der 301 patienter – 104 med helikopter, resten pr. båd. Det var i overkanten for lægerne. Ledelsen overvejede at få forstærkninger hjemmefra, men så blev der heldigvis roligt igen.
Våbenhvilen blev forhandlet andetsteds og trådte i kraft den 27. juli 1953.
Jutlandia fik en heltemodtagelse i København den 16. oktober 1953 efter 999 dages FN-tjeneste.
I alt behandledes under tjenesten i Korea 4.981 sårede allierede soldater fra 24 forskellige nationer samt mere end 6.000 civile koreanere (tallet er usikkert: det kan være op til tre gange så mange), heraf et ukendt antal børn. Kun 29 patienter døde. (kilde: wikipedia)
Kaffekop/krus med samme motiv kan bestilles her
Her kan du læse om Gasolin plakaten, der designet i anledning af, at det er 50 år siden gruppen startede i 1969:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/gasolin-plakat-i-anledning-af-50-ar-1969-2019
Læs også om Kim Larsen/Gasolin ''Kloden drejer stille rundt'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-gasolin-kloden-drejer-stille-rundt-ny-plakat
Her kan du også læse om Kim Larsen''Gasolin 3'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-gasolin-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Langebro'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-gasolin-langebro-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Christianshavns Kanal'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1
''Gasolin 3'' blev indspillet og udgivet i 1973 og inspireret til designet af den populære ''Gasolin 3'' plakat fra Copenhagen Poster, som bl.a. viser en fortolkning af pin-up pigen fra Andy's bar. Alle numre fra pladen optræder også på plakaten som detaljer. Mange af numrene er forholdsvis lette at spotte, men ikke alle har kunne spotte samtlige numre. Copenhagen Poster har fået flere henvendelser fra kunder, der har købt plakaten og ikke har kunne finde alle numre. Men de er der. Særligt nummeret ''Sju-Bi-Du-Bi-mand'' har vist sig, at være vanskeligt at spotte.
Se selv om du kan spotte sangene på plakaten, som du kan se på copenhagenposter.com
- "Smukke Linda"
- "Rabalder"
- "Katten"
- "Jeg troede jeg var"
- "Bobo's sang"
- "Det var Inga, Katinka og smukke Charley på sin Harley"
- "Jeg er splittergal"
- "Café Paradis"
- "Bessefar"
- "Sju-Bi-Du-Bi-mand"
Gasolin talte følgende medlemmer igennem de 9 år de eksisterede: Kim Larsen, Franz Beckerlee, Wili Jønsson, Bjørn Uglebjerg, Mogens Mogensen(tekstforfatter) og Søren Berlev
Kaffekop/krus med samme motiv kan bestilles her
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Christianshavns Kanal'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Jutlandia'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-jutlandia-plakat
Her kan du læse om den Kim Larsen ''Langebro'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-gasolin-langebro-plakat
I 1973 blev ''Gasolin 3'' indspillet i Rosenberg Studiet i København. Det var første gang Roy Thomas Baker producerede for Gasolin.
Copenhagen Poster har lavet en plakat inspireret af ''Gasolin 3'' coveret. Alle numre fra pladen figurerer på plakaten som mere eller mindre skjulte detaljer.
Plakaten kan bestilles i 50x70cm eller A3 på 200 gram kvalitets papir. Forsendelsen er gratis. Du kan bestille plakaten her https://copenhagenposter.com/collections/all
Historien om Gasolin 3 coveret "3" starter i 1950 hos den amerikanske kunstner Art Frahm. Han tegndede pin-up piger og lavede også reklamer for blandt andre Coca Cola. Pigen på Gasolin's cover stod oprindeligt alene ved et busstoppested på en hvid baggrund.
Den danske kunstner Tage Hansen blev inspireret af Art Frahms plakat og satte hende ind på en gade i San Francisco. Motivet fra San Francisco tog Tage Hansen fra en reklame for flyselskabet TWA.
Og sådan gik det til at Andy's Bar fik nyt maleri. Gasolin kom en sen nattetime forbi Andy's bar og faldt straks for maleriet.
I 1973 var der ikke samme hysteri omkring rettigheder som i dag, og ingen har Gassernes pladeselskab modtog dog efter udgivelsen en henvendelse fra Tage Hansen, der gjorde opmærksom på, at værket var hans, og at han gerne tog sig betalt for gruppens brug af det. Han var dog yderst beskeden, og bad kun om et par eksemplarer af pladen til sine børn.
I 2010 markerede radiostationen P4's lokalkanaler så deres halvtreds års jubilæum med kåringen af det mest mindeværdige cover. I 2010 blev coveret også trykt som som frimærke.
Kaffekop/krus med samme motiv kan bestilles her
Her kan du læse om Gasolin plakaten, der designet i anledning af, at det er 50 år siden gruppen startede i 1969:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/gasolin-plakat-i-anledning-af-50-ar-1969-2019
Læs også om Kim Larsen/Gasolin ''Kloden drejer stille rundt'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-gasolin-kloden-drejer-stille-rundt-ny-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Langebro'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-gasolin-langebro-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Jutlandia'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-jutlandia-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Christianshavns Kanal'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1
''Da jeg gik ud over Langebro en tidlig mandag morgen...''. Sådan lyder den første strofe fra ''Langebro'', som er første nummer på Gasolin's første plade fra 1971.
Og det er netop dette nummer, som er udgangspunktet for den seneste plakat ''Langebro'' designet af Michael Jakobsen fra Copenhagen Poster. Plakaten indeholder små detaljer fra nogle af Gasolin's mange sange. Bl.a. ''Tremastet beton'', ''Hey Christoffer'', ''Lilli-Lilli'', ''Laphophora Williamsi'', ''Langebro'', ''Se din by fra tårnets top'', ''Nanna'', ''Smukke Linda'' og ''Damernes nar''. Plakaten fås i 50x70cm eller A3. I samme serie findes også plakaten ''Christianshavns Kanal''. Du kan se begge plakater lige her https://copenhagenposter.com/collections/all
Franz Beckerlee har forøvrigt udtalt følgende om sangen Langebro:
- Det er oprindelig en engelsk folkevise. Vi faldt for melodien og kunne bruge den til at sætte en dansk tekst på. Det var en af de første sange, hvor vi beskrev miljøet, som vi befandt os og boede i omkring Kofoeds Skole, dæmonernes port og den flok, der stod og drak sig ihjel. Det var folk, som vi gik forbi hver dag til og fra vores hjem og øvelokalet.
Gasolin bestod udover Kim Larsen af bassist Wili Jønsson, guitarist Franz Beckerlee og trommeslager Søren Berlev.
Kaffekop/krus med samme motiv kan bestilles her
Her kan du læse om Gasolin plakaten, der designet i anledning af, at det er 50 år siden gruppen startede i 1969:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/gasolin-plakat-i-anledning-af-50-ar-1969-2019
Læs også om Kim Larsen/Gasolin ''Kloden drejer stille rundt'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-gasolin-kloden-drejer-stille-rundt-ny-plakat
Her kan du læse om den nye Gasolin 3 plakat:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-gasolin-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Jutlandia'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/ny-kim-larsen-jutlandia-plakat
Her kan du læse mere om Kim Larsen ''Christianshavns Kanal'' plakaten:
https://copenhagenposter.com/blogs/news/kim-larsen-plakat-1
Hele Danmarks national skjald Kim Larsen er seneste plakat motiv fra Copenhagen Poster. Kim Larsen har siden 1969 lavet lydtapet til danskernes liv om stort og småt og har som solist solgt mere end 3 millioner plader. Se ''Larsen'' Plakaten på
www.copenhagenposter.com